fbpx

 

Moj pristup

Kroz razgovor do napretka

Moj pristup je pre svega topao i prihvatajući prema svakom klijentu koji mi dolazi. Trudim se da izgradimo dobar odnos, da ga razumem i prihvatim, a zatim mu pomognem da i sam to učini. Svaki klijent je jedinstven. Ne postoje šeme, šabloni ni recepti po kojima se određeni problem rešava. Imam individualni pristup ka svakome i osim geštalt terapije, koristim i elemente drugih pristupa koje poznajem, pre svega REBT terapiju i tehnike dubinske relaksacije. Nekim klijentima je potrebna osoba kojoj će ispričati sve što ih muči i to im bude dovoljno. Neki žele mnogo dublji, zahtevniji i složeniji rad i tada sam tu da im to i omogućim.
Prvi susret namenjen je međusobnom upoznavanju i postavljanju cilja za terapijski rad. Često klijenti pričaju sve vreme ovog susreta, a ja sam tu da postavljam potpitanja. Nekima je potrebno malo više da se otvore i ne znaju šta je relevantno da ispričaju, pa sam ja aktivnija u postavljanju pitanja koja su mi važna. Na ovom susretu dogovaramo se i o dinamici viđanja, pravilima o otkazivanju seansi, načinima plaćanja i ostalim generalijama. Na svakom sledećem susretu bavimo se ciljem koji smo odredili, ali neretko skrenemo s puta zbog aktuelnih dešavanja u životu klijenta koji se ispostave prioritetnijim u datom trenutku. Obično je potrebno desetak seansi kako bi klijent primetio prve promene u svom životu, uz uslov da se aktivno time bavi i između seansi.
Važno je da znate da Vam nikada neću dati odgovore na Vaša životna pitanja, niti odgovoriti šta Vi treba da uradite, već ću Vam pomoći da sami pronađete svoje odgovore- kroz razgovor, prava pitanja, intervencije, eksperimente.. Ponekad ću Vam predložiti neku tehniku ili vežbu koju možete da isprobavate kod kuće, da vidite da li Vam je korisna.

Smatram da je psihoterapija od koristi svakome, i onima koji se nalaze u životnim krizama i onima sa izraženim simptomima, ali i onima koji žele da se razvijaju i napreduju i da otklone barijere koje ih ometaju u svakodnevnom životu.

Smatram da je upravo tada i najlepša, kada nemate problem koji Vas jako pritiska, već ste odlučili da se bavite kvalitetom svog života.

Geštalt terapija

Geštalt terapija nastala je 1951. godine, iako je formirana i desetak godina ranije u konceptima njenog začetnika Frica Perlsa i prvoj knjizi „Ego, glad i agresija“. Geštalt se može prevesti kao celina, kao forma koja je kompletna i ima svoj smisao. U geštalt terapiji, svako je odgovoran za sopstvene izbore, izbegavanja, pojavljivanje i (ne)pojavljivanje. Često se pitamo kako mi učestvujemo u onome što nam se dešava i kakav je smisao toga. Geštalt se može nazvati i posebnom filozofijom koja je često suprotna tradicionalnim pogledima.
Akcenat tokom terapijskog rada je na “sada i ovde”- kako se osećam sada dok pričam o problemu, kakve su mi telesne senzacije, kako izgleda taj proces. Uz pomoć terapeuta, klijent kroz eksperimente isprobava različite načine bivanja u bezbednom okruženju. Terapeut ne interpretira, nego opisuje ono što vidi, čuje, oseća i deli to sa klijentom. Jedna od osnovnih pretpostavki geštalta je da moramo prihvatiti ono što jeste, a kada se to desi, spontano dolazi do promene. Mnogo pažnje se obraća na disanje, pokrete, one sitne i one krupnije, radimo na snovima, sanjarenju..Koristimo kreativne materijale (boje, plastelin..) Dovodimo određene osobe i situacije u sada i ovde, završavamo nezavršene poslove, izgovaramo neizgovoreno, vičemo ili plačemo. Sve je to geštalt. Tragamo za onim što je naša potreba i tražimo načine za zadovoljenje.

ADRESA

Đure Jakšića 15
21000 Novi Sad
Srbija

RADNO VREME

Pon – pet 8-20h
Sub 8-14h
Obavezno zakazivanje

KONTAKT

064 263 6513
psihobalans.ns@gmail.com