Anksioznost- jednostavni saveti

Anksioznost- jednostavni saveti

Anksioznost je stanje straha od nepoznate opasnosti, strepnja da će se nešto loše desiti. Praćena je mnoštvom telesnih simptoma poput plitkog disanja, lupanja srca, stezanja u grudima, gubljenja ravnoteže i nesvestice….

Ono što je važno da na početku uradite je poseta lekaru, kako bi se utvrdilo da nijedan od fizičkih simptoma koje imate nema zdravstvenu pozadinu. Kada se u to uverite, da Vam je telo u dobrom stanju i da nećete umreti (što je česta misao koja prati anksioznost, a naročito panične napade),

Ono što sami možete da uradite kada se anksioznost javi:

Fizička aktivnost. Ubacite fizičku aktivnost u svoj raspored. Jutarnje trčanje ili joga od 15- 20 minuta na dan može napraviti veliku promenu. Stavite svoje telo u pokret, učinite da srce zalupa jače i da se oznojite. Tako se luče hormoni raspoloženja i izbacuje višak energije koji doprinosi anksioznosti.

Voda. Pijte dovoljno vode. Povećajte svoj dosadašnji unos, na koji obično zaboravimo u zimskom periodu. Preporuke su obično oko 2 litre na dan.

Dovoljno sna i zdrava ishrana. Zvuči vrlo jednostavno, ali često manjak sna i ne tako zdrava ishrana uzmu maha u našoj svakodnevnici, a da toga nismo ni svesni. Smanjite raspored, ukinite neke aktivnosti ako se odvijaju na uštrb Vašeg sna ili vremena za pripremanje zdravog obroka. Budite svesni onoga što unosite u sebe svaki dan.

Smanjite ili prekinite sa unosom kofeina. Kofein značajno utiče na povećanje anksioznosti. Smanjite ga na najmanju moguću meru ili potpuno ukinite.

Čaj od lavande ili matičnjaka. Umesto kafe, uvedite neki čaj koji dokazano utiče na opuštanje organizma poput lavande ili matičnjaka.

Tehnike disanja. Dah i naša mentalna stanja su tesno povezani. Svaka emocija utiče na naš dah i obratno- način na koji dišemo u nama izaziva određene emocije. Naučite tehnike disanja koje će umiriti Vaš nervni sistem i izazivati prijatne emocije.

Identifikujte šta vas sve pomera u svakodnevnici. Nekada nas iz balansa izvode svakodnevne stvari na koje smo već navikli i pomirili se sa njima, jer ne možemo da utičemo na iste. S druge strane, moguće je da nas unutra i dalje tište. Stavite na papir šta je ono što Vas iritira i smatrate da nije ok u Vašem okruženju.

Napravite raspored. U gomili obaveza koje nas čekaju u toku dana, često zaboravimo na sebe i „letimo“ sa jednog mesta na drugo, sa posla na trening, da obavimo koješta, na rođendan na koji nam se baš i ne ide. Napravite raspored, jer to stvara red i u glavi i pokazalo se da umanjuje anksioznost. Raspored će Vam nakon nedelju ili dve dati i lepu sliku o tome šta ste sve uradili (odradili) i koliko ste imali vremena za sebe, uživanje i prepuštanje. Nismo roboti, a ovaj svet sve više očekuje od nas da budemo i onda poneseni time izgubimo kontakt sa sobom i pitamo se šta nije u redu sa nama.

Ne borite se protiv anksioznosti nego je prihvatite. Dok god se borite protiv nje i želite da nestane, ona će se sve više „lepiti“ za Vas. Prihvatanje, ali ne uz prepuštanje da rukovodi Vašim životom, već prihvatanje situacije da se trenutno osećate tako kako se osećate i da Vam to nešto važno poručuje. Važan cilj je da se anksioznosti ne bojite- anksioznost je samo strah, a strah je bezopasan, neće Vam ništa biti od toga što ste anksiozni.

Budite u kontaktu. Poverite se nekoj osobi od poverenja za koju smatrate da će Vas razumeti. Ispričajte joj kako se osećate i šta Vas sve to muči. Kada smo u pravom, dubokom kontaktu sa drugim ljudima, često nam bude bolje. Površni razgovori sa ljudima, ćaskanje o opštim temama, ogovaranja drugih, često čine da se osećamo gore, jer tada nemamo duboku povezanost sa sagovornicima.

Psihoterapija. Krenite na psihoterapiju. Ona će Vam pomoći da dođete u kontakt sa sobom, da izbacite iz sebe ono što Vam se skupilo, da doživite tu duboku povezanost iz prethodnog pasusa, da ste u kontaktu sa nekim ko Vas sluša i razume. Terapeut će Vam pomoći da i sami razumete šta Vam se dešava i da na tom putu zajedno dođete do odgovora na pitanja Zašto baš sada i Šta mi ovo poručuje.

Ovaj tekst objavljen je u okviru projekta “Smirivanje uma- projekat za smanjenje anksioznosti kod mladih” koji je finansiran od Gradske uprave za sport i omladinu- Kancelarije za mlade grada Novog Sada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.