Anksioznost

Anksioznost

Anksioznost je prirodna emocionalna reakcija koja se javlja kod skoro svake osobe tokom života. Ovaj osećaj obuhvata strah, uznemirenost i napetost, a često nema jasan, očigledan uzrok, mogući su iznenadni “napadi” bez prethodne najave.

Razlozi zbog kojih se javlja anksioznost mogu biti najrazličitiji. Može se javljati nakon traumatskih događaja, usled dugotrajne izloženosti stresu, može biti posledica hormonskog disbalansa, zloupotrebe psiho-aktivnih supstanci i dr. 

Jedan od čestih uzroka ima korene u unutrašnjim sukobima i promenama koje doživljavamo u životu. Najčećše se ispoljava kada je jedan deo našeg identiteta u procesu urušavanja, a drugi još nije formiran. To se dešava u situacijama ili događajima koji dovode u pitanje naše uverenje o sebi, naše vrednosti ili našu sposobnost da se nosimo sa određenim izazovima.

Proces formiranja identiteta je složen i često dugotrajan. U različitim fazama života, suočavamo se sa raznim ulogama, odnosima i odgovornostima koje oblikuju ko smo. Kada dođe do konflikta ili nesigurnosti u vezi sa tim identitetom, može se javiti anksioznost. Tada je karakterističan osećaj nemoći koji potiče iz nedostatka jasne slike o tome ko smo i kako da se nosimo sa promenama kroz koje prolazimo.

Pored toga, nedostatak podrške može doprineti osećaju anksioznosti. Ovo se odnosi na nedostatak podrške i razumevanja od strane ljudi oko nas, ali i na nedostatak unutrašnje podrške i samopouzdanja. Kada se suočimo sa izazovima, osećaj da nemamo podršku može povećati intenzitet anksioznosti.

Što bolje razumemo šta nam se događa i koji je uzrok toga, pomoći će nam da identifikujemo strategije za suočavanje i prevazilaženje anksioznosti.

Kako možemo pomoći sebi kada nas preplavi osećaj anksioznosti?

Tehnika uzemljenja je efikasan način da se vratimo u sadašnji trenutak i umanjimo osećaj anksioznosti. Ova tehnika pomaže da se fokusiramo na trenutak, umesto da ostanemo preplavljeni mislima koje nas uznemiruju. Evo nekoliko koraka koji mogu biti od koristi:

Svesno disanje: Za početak, potrebno je usmeriti pažnju na svoje disanje. Disati polako i duboko. Cilj je osetiti kako vazduh ulazi i izlazi iz tela. Fokus na ritam disanja pomaže da se umiri nervni sistem.

Oseti svoje telo: Zatvorite oči i usmerite pažnju na svoje telo. Osetite dodir stopala sa podom, osetite težinu tela na stolici ili tlu. Cilj je povezati se sa stvarnošću koje je sigurna u ovom trenutku.

Fokusirajte se na okolinu: Otvorite oči i posvetite pažnju stvarima oko sebe. Pogledajte boje, oblike, teksture. Imenovanje stvari koje vidite može vam pomoći da se preusmere misli koje podržavaju anksioznost.

Upotrebite svoja čula: Aktivirajte svoja čula. Dodirujte neki predmet i osetite teksturu. Slušajte zvuke oko sebe, mirišite nešto u blizini. Ova fizička iskustva mogu pomoći da se preusmeri fokus sa unutrašnjih nemira.

Prizovi svest o trenutku: Podsetite sebe da ste sada ovde i da ne treba da mislite o prošlosti i budućnosti. Fokusirajte se na ono što se dešava u sadašnjem trenutku.

Anksioznost je problem sa kojim se može suočiti svako ali je važno znati da je rešiva. Postoje brojni pristupi i resursi koji mogu pomoći pojedincima da prevladaju anksioznost i povrate konrolu nad svojim životom. Ukoliko osećaš da ti je potrebna podrška na tom putu, kontaktiraj nekog od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja. Psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti su obučeni da pruže adekvatnu podršku i pomognu da zajedno razumete koren anksioznosti i pronađete strategiju suočavanja koja će biti od pomoći. Pored toga, razgovor sa bližnjima i podrška okruženja mogu imati ključnu ulogu koja se ogleda u emocionalnoj podršci.

Traženje pomoći je odlika hrabrosti a ne slabosti.

Autorka teksta: Nataša Oparnica Vračar, psiholog i geštalt psihoterapeut

 

Projekat “Smirivanje uma: projekat za smanjenje anksioznosti kod mladih” finansiran je od Gradske uprave za sport i omladinu- Kancelarije za mlade grada Novog Sada.

27.12. organizujemo besplatnu online radionicu za mlade između 20 i 30 godina

Pozivamo vas da zajedno radimo na jačanju mentalnog zdravlja kroz radionicu “Tehnike smanjenja anksioznosti”

Skoro svaka osoba se u nekom periodu života oseća anksiozno. 

Važno je da znaš da nisi sam/a.

Šta te čeka na radionici?

*upoznajemo se sa korisnim tehnikama za smanjenje anksioznosti

*učimo kako da integrišemo mindfulness u svakodnevni život 

*razmenjujemo iskustva i podržavamo jedni druge

🗓 Datum: 27. decembar 

🕕 Vreme: 18:00 – 19:30h 

📍 Lokacija: Online preko Zoom platforme

Učešće je besplatno a broj mesta je ograničen. 

Prijavi se na mejl: psihobalans.ns@gmail.com. Pošalji nam svoj datum rođenja i mejl na koji ćemo ti poslati link za pristup radionici.

Voditelji radionice:

Svetlana Prokić, psiholog i geštalt psihoterapeut

Nataša Oparnica Vračar, psiholog i geštalt psihoterapeut

Leave a Reply

Your email address will not be published.