Autogeni trening, februar 2023.

Autogeni trening, februar 2023.

Nakon dužeg vremena, počinje grupa autogenog treninga uživo u Novom Sadu!

Za sve one kojima je potreban odmor, koji žele da se opuste, pate od različitih psihosomatskih simptoma i oboljenja. Za sve one koji često doživljavaju anksioznost, panične napade, tremu i druga stanja kod kojih je u osnovi strah.

Autogeni trening je tehnika duboke psihofizičke relaksacije. Nastao je pre oko 100 godina, a patentirao ga je Johanes Hajnrih Šulc, nemački psihijatar. Na naše prostore stigao je zahvaljujući psihologu Milenku Vlajkovu, u nešto izmenjenom obliku, koji ne podrazumeva autosugestiju, već prosto pronalaženje određenih osećaja u telu.

Autogeno znači samostalno ili sopstveno vežbanje, ono koje nastaje samo od sebe. Vežbanje podrazumeva pronalaženje različitih osećaja u telu koji nam nisu neophodni u svakodnevnom životu, ali su izuzetno značajni za psihofizičku relaksaciju.

Autogeni trening je najpre korišćen za lečenje lakših mentalnih poremećaja, ali su terapeuti shvatili da je njegova najveća vrednost u prevenciji mentalnih bolesti i podsticanju razvoja ličnosti.

Indikovan je za sve ljude koji su pod stresom, naporno rade, često imaju situacije besa i straha; za sve psihosomatske bolesti (prevenciju kao i ublažavanje simptoma); za sva stanja kod kojih je u osnovi strah; za psihogeni sterilitet; za posttraumatski stres; za panične napade, depresiju, bolesti zavisnosti; za sportiste kojima je potrebna duboka koncentracija i sposobnost održavanja pažnje u dužem vremenskom periodu; kada je potrebno više angažovati intelektualne potencijale i kreativnost; Ima veoma širok opseg delovanja. Važno je napomenuti da ne postoje neželjeni efekti autogenog treninga.

Ono što obično odbija ljude koji nisu sportski tipovi jeste reč trening. Međutim, za vežbanje autogenog treninga nije potrebna posebna oprema niti podrazumeva kretanje. Reč trening se u ovom kontekstu koristi jer podrazumeva svakodnevno uvežbavanje pažnje, a ne tela.

Ono što je prednost autogenog treninga u odnosu na ostale relaksacione tehnike je to što ne zahteva svakodnevno praktikovanje, nego se koristi samo onda kada vam je to potrebno. Neophodna je posvećenost tokom trajanja kursa od deset nedelja (koji podrazumeva jedan sastanak nedeljno u trajanju od 1h i svakodnevna kratka vežbanje kod kuće). To je dovoljan period da se usvoje osnovne vežbe. Nakon toga, polaznici će sa lakoćom moći da postignu stanje opuštenosti za veoma kratko vreme, na bilo kom mestu, onda kada im je to potrebno.

Ono što se postiže praktikovanjem autogenog treninga je sledeće:

  • viši stepen psihofizičke relaksacije
  • uravnotežavanje raspoloženja
  • nadoknađuje se istrošena energija
  • skraćuje se potreba za spavanjem
  • preveniraju se psihosomatske bolesti, ublažavaju simptomi već nastalih
  • smanjuje se anksioznost, trema, fizička napetost, strepnja
  • povećava se prag osetljivosti na bol
  • normalizuje se krvni pritisak, puls i disanje
  • organizam se dovodi u prirodno stanje ravnoteže

Grupa će se sastajati četvrtkom u 19h, sa mogućnošću pomeranja termina ako se svi učesnici slože.

Cena 13.000, uz mogućnost plaćanja na rate tokom trajanja treninga. Za studente i nezaposlene 11.000.

Sve informacije: psihobalans.ns@gmail.com ili 064 2636513.

Leave a Reply

Your email address will not be published.