Psihoterapija za putovanje kroz buru

Psihoterapija za putovanje kroz buru

Nalazimo se u čudnom trenutku čovečanstva. Pune dve godine je prošlo od proglašenja pandemije korona virusa. Sa njom su došli i mnogi strahovi, gubici, bolesti i ogromna promena načina života kojim smo do tada živeli. Pandemija još nije gotova, a na svetskoj sceni pojavio se rat, igre sa nuklearnim oružjem i moći. Priče o inflaciji, restrikcijama raznih vrsta i neizvesnosti daljeg razvoja situacije. Usled toga, aktivirani su psihološki i telesni mehanizmi koji nas štite, pomažu da guramo kroz sve ono što se dešava, ali imate li osećaj da su se već potrošili?

Različite su manifestacije osećanja usled ovakvih životnih okolnosti, ali niko nije netaknut. Nesigurnost i neizvesnost koje nam donosi svaki dan ometaju naše mentalno zdravlje. Osećaj da ne možemo ništa da učinimo pogoršava situaciju. Neki su prepuni besa, neki nemaju strpljenja i „živaca“, neki su anksiozni i/ili depresivni. Nekima opada imunitet, neki imaju telesne simptome bez jasnog uzroka, neki mršave ili se goje, a neki sve češće koriste psihoaktivne supstance.

Ipak, ponešto možemo da uradimo. Normalno je da niste dobro i da niste „u punom sjaju“. Dozvolite sebi da se osećate loše, da strepite ili se brinete. Ipak, ograničite sebi upijanje informacija. Ostanite informisani, ali ograničite sebi vreme za vesti i pažljivo birajte izvore informacija. Mediji su, u stalnoj trci za „klikovima“ skloni da manipulišu i da vas stavljaju u bespotrebnu tenziju. Izaberite izvor i ispratite ga samo nekoliko puta dnevno.

Važnije nego ikad je da brinemo o sebi. Jer je to često jedino što možemo. Da se redovno hranimo, vežbamo, unosimo dovoljno vode i dovoljno spavamo. Uradite nešto što Vas opušta i nešto što Vas veseli. Baš svakog dana. Da sebi budete sidro koje će Vas držati uprkos olujama. U tome Vam može pomoći psihoterapija. Da osetite poverenje u samog/samu sebe, da negujete osećaj sigurnosti u Vama (kada već spolja ne možete) i da jačate kako Vas ne bi oduvao svaki negativni vetar. Da naučite tehnike disanja koje će Vam pomoći da se umirite, da pojačate svest o onome što možete da učinite i prihvatite ono što ne možete.

Izazovni su trenuci za svakoga od nas, ali zapamtite da niste sami u tome. Nekada je dovoljno i samo podeliti svoje osećaje i iskustva, a nekada je potrebno otići i malo dublje, u dubine duše. Ne ustručavajte se da tražite stručnu pomoć i podršku. To nije znak da ste potonuli već da ste na pravom putu da zaplovite uprkos buri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.